Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.
 
Logo Zorg en Zekerheid
 
 
 
 
Voorwoord

Welke ontwikkelingen spelen er binnen Zorg en Zekerheid op het gebied van de huisartsenzorg? U leest er alles over in deze nieuwsbrief. Heeft u vragen over een van de onderwerpen? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen via zorginkoop.huisartsen@zorgenzekerheid.nl. Ontvangt u de nieuwsbrief niet rechtstreeks, dan kunt u zich via dit mailadres inschrijven.

Met vriendelijke groet namens team Zorginkoop Huisartsenzorg,

Erik Kramer
Inge Huernink
Ingrid Lemmens
Susanne Brown
Gerhard Magis

 

Vragenlijst voor Q1 2021

Van 1 november tot uiterlijk 1 december aanstaande staat de vragenlijst in het VECOZO Zorginkoopportaal weer voor u open om wijzigingen op uw overeenkomst met ingangsdatum 1 januari 2021 door te voeren.

Niets doen indien u geen wijzigingen wenst in uw overeenkomst
Hoeft u niets te wijzigen aan uw overeenkomst huisartsenzorg? Dan mag u de oproep om de vragenlijst in te vullen negeren. U hoeft niet naar het VECOZO Zorginkoopportaal te gaan. Ook de automatisch vanuit VECOZO gegenereerde herinneringse-mails mag u dan negeren. Wij kunnen deze helaas niet voor u uitschakelen.

Alle wijzigingen in één keer doorgeven
Heeft u wel wijzigingen door te voeren voor Q1 2021? Vul deze dan allemaal tegelijk in de vragenlijst in. Zodra u de vragenlijst heeft bevestigd, ook al is dit ruim voor de deadline, is het niet meer mogelijk om terug te gaan en een extra wijziging door te geven. U zult dan moeten wachten tot volgend kwartaal. Door de vragenlijst op 1 november al voor u open te zetten geven we u ruim de tijd om uw wijzigingen door te geven, maar besef dat u zeker moet zijn dat u al uw wijzigingen heeft ingevuld wanneer u de vragenlijst bevestigt. 

Harde deadline: 1 december
De vragenlijst sluit een maand voor ingang van het nieuwe kwartaal. Zodoende heeft onze afdeling Contractbeheer voldoende tijd om alle mutaties te verwerken en de nieuwe tarieven door te sturen naar de verre verzekeraars. Dit betekent dat u voor 1 december de vragenlijst geheel bevestigd moet hebben in het VECOZO Zorginkoopportaal, willen wij uw mutaties kunnen verwerken voor Q1 2021.

POH-samenwerking? Mail naar Contractbeheer
Indien u een praktijkondersteuner samen met andere praktijken als samenwerking inzet, betekent een wijziging op de praktijkondersteuner een wijziging voor alle samenwerkende praktijken. Dit vereist veel handwerk van onze afdeling Contractbeheer. Mailt u in dat geval, na bevestiging van de vragenlijst, direct alle relevante gegevens naar huisartsen@zorgenzekerheid.nl.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen over uw overeenkomst is onze afdeling Contractbeheer bereikbaar op huisartsen@zorgenzekerheid.nl.

 

Indexatie tarieven 2021

Zorg en Zekerheid indexeert uw tarieven voor 2021. Wij volgen de indexatie van de NZa. Daarnaast verruimen wij de POH-S regeling verder, zoals reeds in de vorige nieuwsbrief gecommuniceerd. De nieuwe tarieven kunt u reeds terugvinden in de contractbijlages op onze website.

Indien er door uw wijziging in de vragenlijst automatisch een nieuw contractvoorstel wordt gedaan in het VECOZO Zorginkoopportaal zijn de nieuwe tarieven daarin verwerkt.

Voor alle onderdelen van uw overeenkomst die niet als gevolg van de vragenlijst automatisch wijzigen, zal Contractbeheer u handmatig een voorstel doen met daarin de nieuwe tarieven. Dit zullen zij doen nádat de vragenlijst weer gesloten is, dus in de maand december. In december kunt u vanuit ons dus meerdere nieuwe contractvoorstellen verwachten in het VECOZO Zorginkoopportaal. U zult daar een vinkje moeten zetten ter akkoord om de nieuwe tarieven daadwerkelijk in te laten gaan.

 

Prestatie OPEN

Er is de afgelopen paar weken veel gesproken over OPEN. Landelijk is nu duidelijk geworden dat praktijken mogen declareren in het kwartaal van hun keuze en dat verzekeraars hiervoor geen overeenkomst hoeven af te sluiten. Uiteraard moet wel eerst aan alle voorwaarden zijn voldaan voordat een praktijk over mag gaan tot declareren. Lees meer over deze voorwaarden in de factsheet op de website van de LHV.

De Q4 overeenkomsten die Zorg en Zekerheid eerder heeft verzonden mogen daarmee genegeerd worden. De praktijken die een Q4 overeenkomst hebben ontvangen mogen in 2021 declareren als zij dit liever willen en nog niet eerder gedeclareerd hebben. Vanaf heden zal Zorg en Zekerheid geen nieuwe overeenkomsten OPEN uitsturen. Wij informeren praktijken daarmee niet meer of zij op de Vektis lijst staan. U kunt bij uw regionale coalitie navragen of uw praktijk voldoet.

 

GGZ

Via de tweedelijns GGZ horen wij dat huisartsen het soms lastig vinden om onderscheid te maken tussen een behandeling door een POH-GGZ, de generalistische basis-GGZ (gb-GGZ) en de gespecialiseerde GGZ (sGGZ). Zij merken dat huisartsen regelmatig onjuist doorverwijzen naar de sGGZ voor behandelingen die ook gegeven kunnen worden via de gb-GGZ. Juist doorverwijzen voorkomt soms lange wachttijden voor de patiënt en helpt op deze wijze mee aan de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener. 

In het Beleid POH-GGZ dat op onze website staat, vindt u op de laatste bladzijde het verwijsmodel GGZ dat Bureau HHM in opdracht van VWS heeft ontworpen. Dit stroomschema licht het verschil tussen sGGZ, huisartsenzorg en gb-GGZ toe. Hopelijk verduidelijkt dit de verwijsroute voor u. Om de huisarts en de POH-GGZ te ondersteunen bij de beslissing wie de patiënt het beste kan behandelen, zijn de afgelopen jaren diverse beslisondersteunende instrumenten ontwikkeld. Met de verschillende regio’s heeft Zorg en Zekerheid afspraken gemaakt over het gebruik van een beslisondersteunend instrument. Daarnaast zijn in de meeste regio’s afspraken gemaakt voor een consultatie / meekijkconsult door een psychiater of GZ-psycholoog ter voorkoming van een verwijzing naar de gb- of sGGZ.

Wist u trouwens dat het op een verwijsbrief naar een GGZ-behandelaar noodzakelijk is om de persoonlijke AGB-code van u als behandelend huisarts te vermelden? GGZ-aanbieders hebben samen met het ministerie van VWS, de NZa en zorgverzekeraars in december 2019 afspraken gemaakt om de regeldruk in de GGZ terug te dringen. De regels die voor de verwijzing naar de GGZ gelden zijn eenduidiger en duidelijker opgeschreven, overbodige regels zijn geschrapt en ze sluiten nu beter aan op hoe een (door)verwijzing in de praktijk werkt. U vindt de afspraken die op 1 januari 2020 zijn ingegaan op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2017/03/16/brochure-verwijzingen-ggz

 

Nieuws vanuit de Wlz

In 2021 gaat er veel veranderen binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Via deze nieuwsbrief informeert Zorg en Zekerheid u hier alvast over. Begin komend jaar staan we langer stil bij deze Wlz-onderwerpen.

Nieuw wachtlijstbeheer in de Wlz
Binnen Nederland zijn we geconfronteerd met sterk oplopende wachtlijsten voor verpleeghuiszorg. Om meer inzicht te krijgen op de huidige wachtlijstproblematiek is onder leiding van VWS een verbeterproject gestart. We willen het wachtlijstbeheer verbeteren en klantgerichter uitvoeren. Daarom is een nieuwe structuur uitgewerkt. Per 1-1-2021 zijn er nieuwe wachtstatussen en classificaties binnen de Wlz. Momenteel zijn er drie wachtstatussen en in 2021 zijn het er vier met bijbehorende classificaties. Als zorgketen is het belangrijk om cliënten hierin mee te nemen en juiste voorlichting hierbij te geven. Hou hiervoor de website van het Zorgkantoor de aankomende maanden in de gaten. 

Einde subsidieregeling Extramurale behandeling
De subsidieregeling Extramurale behandeling stopt. Vanaf 1 januari valt deze behandeling onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het CIZ handelt de indicatiebesluiten af die geldig zijn op of na 1 januari 2021. Het Zorgkantoor verstuurt hiervoor een aangepaste zorgtoewijzing.

 
 
 
Suggesties Reageren Afmelden
  Facebook LinkedIn Twitter Youtube

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Zorg en Zekerheid.

U ontvangt deze e-mail omdat u heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Zorg en Zekerheid.

© 2024 Zorg en Zekerheid - Disclaimer - Privacy