Lees over het voorkeursbeleid voor hormoonspiraal Levosert®, de opschaling Orthopedie in Amstelland en de veelgestelde vragen onze website  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk hier de online versie
 
Mei 2024
Bedankt!

Allereerst willen we graag alle huisartsen die de online vragenlijst in VECOZO Zorginkoopportaal hebben ingevuld, hartelijk danken. We kijken uit naar een prettige samenwerking!

 
 
 
Voorwoord

Welke ontwikkelingen spelen er binnen Zorg en Zekerheid op het gebied van de huisartsenzorg? In deze nieuwsbrief leest u meer over:

  • Voorkeursbeleid voor hormoonspiraal Levosert® per 1 januari 2023
  • Veelgestelde vragen gepubliceerd op onze website
  • Opschaling Orthopedie in Amstelland
  • Prestatiecode 13001 Diagnostiek met behulp van Doppler
  • Herinnering voorwaarden Formulariumgericht Voorschrijven (FGV) 2022
  • Beperking administratieve lasten
 
 
 
 
Voorkeursbeleid voor hormoonspiraal Levosert® per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 gaan we een voorkeursbeleid voeren op het hormoonspiraal Levosert®. Om ervoor te zorgen dat u zich hier tijdig op kunt voorbereiden, leest u hieronder aanvullende informatie over het hormoonspiraal Levosert. Eerdere aankondiging van het voorkeursbeleid.

Eerder dit jaar hebben we aangekondigd dat we per 1 augustus een voorkeursbeleid zouden gaan voeren op het hormoonspiraal Levosert®. We ontvingen toen veel signalen van huisartsen dat zij nog niet bekend waren met Levosert® en onvoldoende tijd hadden om zich hierop voor te bereiden. Met begrip voor deze signalen is het voorkeursbeleid toen tijdelijk opgeschort.

Nieuwe aankondiging voor 1 januari 2023 
Per 1 januari 2023 gaan we Levosert® weer aanwijzen als preferente hormoonspiraal. Om ervoor te zorgen dat u zich tijdig kunt voorbereiden op dit voorkeursbeleid, bieden we u aanvullende informatie over het hormoonspiraal Levosert® aan. 

Voorkeursbeleid voor goede, betaalbare zorg 
Zorg en Zekerheid voelt de verantwoordelijkheid om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. In dat kader hanteren wij het voorkeursbeleid voor een groot aantal gelijkwaardige multisource geneesmiddelen. Van sommige medicijnen bestaan verschillende merken en varianten. Deze werken hetzelfde en hebben hetzelfde kwaliteitsniveau, maar verschillen soms erg in prijs. Wij vergoeden dan de meest kostenefficiënte variant, om zo de kosten voor farmaceutische zorg beheersbaar te houden. Alle voorkeursmedicijnen zijn in Nederland goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van zorg en toegelaten door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze geneesmiddelen zijn opgenomen in het GeneesmiddelenVergoedingenSysteem (GVS).

Wat betekent dit voorkeursbeleid voor u? 
Als huisarts blijft u voorschrijven op de werkzame stof van de hormoonspiraal. Hierin verandert niets. De apotheker levert vervolgens voor onze verzekerden het preferente hormoonspiraal Levosert® af. Wij adviseren u om u voor te bereiden op het werken met de hormoonspiraal Levosert®. Aanvullende informatie en instructies over Levosert® vindt u hieronder. Levosert® wordt voor patiënten vanaf 1 januari 2023 volledig vergoed en wordt vrijgesteld van het eigen risico.

Meer informatie en instructies van Levosert® 
Wij zijn ons ervan bewust dat er ten opzichte van andere hormoonspiralen (minimale) verschillen zijn ten aanzien van de toediening van Levosert®. Om u zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen, helpen we u graag verder.

Meer informatie en instructies over de werking en plaatsing van Levosert® vindt u hier:

U kunt daarnaast contact opnemen met de leverancier Gedeon Richter via telefoonnummer +32 3 302 04 63 of e-mailadres info.benelux@gedeonrichter.eu voor: 

  • medische vragen over het product of over de toediening ervan;
  • een demo-pakket (Levosert® Demo IUD demo inserter pad); 
  • een hands-on training verzorgd door een persoon van de medische dienst.
 
 
 
Veelgestelde vragen gepubliceerd op onze website

Op onze website staat een nieuw document gepubliceerd, ‘Veelgestelde vragen huisartsen 2023-2025’. Hierin staan de meest prangende vragen en antwoorden naar aanleiding van de huisartsbijeenkomsten in oktober, maar ook naar aanleiding van vragen via telefoon en e-mail. In het document staat onder andere informatie over Meer tijd voor de patiënt (MTVP), Toekomstbestendige huisartsenzorg (Lean en Praktijkscan) en waarom Zorg en Zekerheid (nog) geen coulanceregeling voor de POH-ouderen en POH-GGZ hanteert.

We zullen dit document later integreren met het oudere bestand ‘Veelgestelde vragen huisartsen’ en updaten zodra er meer bekend is over MTVP.

Op dezelfde website kunt u ook de presentatie van de informatiebijeenkomst huisartsenzorg 2023-2025 terugvinden.

.

 
 
 
Opschaling Orthopedie in Amstelland

Het zorgprogramma Orthopedie in de Amstelland regio is ontwikkeld in aansluiting op de verschillende relevante richtlijnen en de veranderende structuur van de gezondheidszorg: het streven is om zinnige en zuinige zorg te leveren voor patiënten met een klacht aan het bewegingsapparaat in een van de vijf meest voorkomende orthopedische klachtengebieden. De incidentie van orthopedische klachten binnen huisartsenpraktijken verschilt binnen een wijk doorgaans weinig. Met gebruik van dezelfde richtlijnen, is de interdoktervariatie van medisch handelen echter vaak vrij groot. Huisartsen en fysiotherapeuten trekken gezamenlijk met elkaar op. De patiënt staat centraal. Vertrekpunt is een gezamenlijke multidisciplinaire scholing op basis van wetenschappelijke evidentie. Inmiddels zijn bijna alle zorgverleners in de regio geschoold. Er zijn patiëntprofielen ontwikkeld voor de vijf meest voorkomende orthopedische klachtengebieden. Deze dienen als basis ter bepaling van de gewenste route van verwijzen. De samenwerkende zorgverleners stemmen onderling af wie welke zorgtaken uitvoert. Dit draagt bij aan een eenduidige wijze van benaderen van de patiënt. Door de patiënt zo snel mogelijk bij de juiste zorgverlener onder te brengen voor de juiste behandeling wordt onder- of overbehandeling voorkomen. Zorg en Zekerheid bespreekt met partijen of dit programma in 2023 ook in de andere regio’s ingevoerd kan worden.

 
 
 
Prestatiecode 13001 Diagnostiek met behulp van Doppler
Wegens een technische fout hebben niet alle huisartspraktijken de prestatiecode 13001, Diagnostiek met behulp van Doppler, toegekend gekregen aan de contractmodule M&I-verrichtingen. Uiteraard is dit een prestatie die door elke huisarts aangeboden kan worden. Onze collega’s bij contractbeheer hebben deze fout hersteld, waardoor er mogelijk een aanpassing is geweest in uw contractmodule M&I-verrichtingen en de prestatie alsnog is toegevoegd. De tarieven worden automatisch gecommuniceerd naar de verre zorgverzekeraars, u hoeft hier niets voor te doen.
 
 
 
Herinnering voorwaarden Formulariumgericht Voorschrijven (FGV) 2022

Graag herinneren wij u aan onze voorwaarden voor Formulariumgericht Voorschrijven (FGV) 2022. U kunt deze (in uitgebreidere versie) ook nalezen in de ‘Bijlage Resultaatsbeloningen 2022’ (te vinden als bijlage bij uw basisovereenkomst 2022, of op onze website onder het kopje ‘Contractgegevens’).

Om in aanmerking te komen voor de prestatie Formulariumgericht Voorschrijven (FGV), moeten de voorschrijfgegevens over het gehele jaar 2022 uit uw HIS beschikbaar zijn. U dient in uw eigen HIS ervoor zorg te dragen dat u toestemming geeft voor het doorsturen van uw gegevens aan het Nivel. Indien u gebruikmaakt van het EVS Prescriptor, heeft u een licentie voor de module RxConform nodig.

Het doel van de prestatie Formulariumgericht Voorschrijven (FGV) is het stimuleren van doelmatige farmacotherapie. De prestatie beloont de huisarts voor het voorschrijven van medicijnen op basis van de NHG-standaarden aan de hand van één indicator die wordt berekend door het Nivel. De prestatie wordt toegekend indien er een score van minimaal 80% wordt gehaald op deze indicator. Bij een lagere score komt u niet in aanmerking voor een vergoeding.

Er wordt gemeten op basis van de voorschrijfgegevens in het HIS over het kalenderjaar 2022. De voorschrijfgegevens worden vergeleken met de inhoud van het formularium dat een huisarts gebruikt. Er wordt gekeken naar de verhouding van de eerste voorschriften van geneesmiddelen die in het formularium zijn opgenomen ten opzichte van alle eerste voorschriften van de huisarts. Alleen voorschriften met een ATC-code (werkzame stof) worden in de analyses betrokken.

De huisarts gebruikt het Health Base formularium indien er gebruik wordt gemaakt van het Medicom HIS. Bij alle andere HIS’sen gebruikt de huisarts het NHG formularium (Prescriptor).

Nadat Zorg en Zekerheid de resultaten van het Nivel heeft ontvangen en heeft vastgesteld dat de zorgaanbieder recht heeft op de prestatie Formulariumgericht Voorschrijven, zal Zorg en Zekerheid een addendum versturen aan de deelnemende huisartsen met daarin het tarief en de prestatiedatum waarmee u kunt declareren.

 

 
 
 
Beperking administratieve lasten 
In de komende nieuwsbrieven brengen we graag verschillende voorbeelden onder de aandacht hoe wij samen met huisartsen proberen om administratieve lasten te beperken.

Rectificatie nieuwsbrief augustus:
In tegenstelling tot wat wij eerder op de website hebben vermeld, heeft een verwijzing voor medisch specialistische zorg heeft geen houdbaarheid. Voorheen moest de behandeling binnen 365 dagen starten. Dit is niet meer zo, er is geen einddatum. Voor verwijzingen naar de GGZ geldt dat de verwijzing 275 dagen geldig is, waarbij de ingangsdatum het moment is waarop de patiënt zich meldt bij de GGZ instelling, en niet het moment waarop de verwijsbrief wordt afgegeven. Uiteraard passen wij de website hierop aan. Meer informatie kunt u vinden op: Verwijzingen | Huisartsen | (Ont)Regel de Zorg (ordz.nl)

Zorgbemiddeling
Met schermen in de wachtkamer van huisartsenpraktijken wijzen zorgverzekeraars patiënten op de hulp die ze kunnen krijgen om sneller een behandelaar te vinden. Lees hier het volledige nieuwsbericht op Skipr.

Gegevens vooraf ingevuld in vragenlijst zorgovereenkomst 2023-2025
De vragenlijst voor de zorgovereenkomst 2023-2025 is inmiddels gesloten en we zijn blij dat vrijwel alle huisartspraktijken de samenwerking met ons voortzetten. We hebben de bij ons bekende gegevens weergegeven aan het begin van de vragenlijst, zodat u deze kon gebruiken bij het invullen. Indien er geen wijzigingen waren aan bijvoorbeeld de POH’s, hoefde u hiervoor niet opnieuw de documenten aan te leveren – omdat deze reeds bij ons bekend waren.

Vanaf het tweede kwartaal wordt de vragenlijst weer ingericht voor mutaties op de lopende overeenkomst, wat betekent dat u deze uitsluitend hoeft in te vullen indien er wijzigingen zijn ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. Geen wijzigingen? Dan hoeft u niets te doen.

Vereenvoudiging werkwijze aanvragen hulpmiddelen
Wist u dat uw cliënt zelf hulpmiddelen mag aanvragen bij onze gecontracteerde zorgaanbieders? Als u aan uw cliënt doorgeeft wat u adviseert, dan kan uw cliënt de benodigde hulpmiddelen zelf aanvragen via de website van de gecontracteerde zorgaanbieder.

Dit zorgt voor een vereenvoudiging en versnelling van het proces voor alle betrokken partijen. U hoeft géén voorschrift meer te schrijven en/of het hulpmiddel telefonisch of per e-mail aan te vragen. Uw cliënt vraagt online de benodigde hulpmiddelen aan, de zorgaanbieder ontvangt digitaal de aanvraag en de cliënt ontvangt direct een bevestiging. Zo heeft uw cliënt de regie in eigen hand, waarbij uiteraard ook aangegeven kan worden wanneer de levering moet plaatsvinden. In deze tijd van werkdruk ondersteunt Zorg en Zekerheid het online bestellen door de cliënt graag!

Indien u liever zelf het hulpmiddel aanvraagt voor uw cliënt, dan kunt u dit uiteraard ook via de websites van de zorgaanbieders regelen. Natuurlijk is het ook mogelijk om hulpmiddelen door uw cliënt of de mantelzorg op te laten halen bij één van de uitleenpunten van deze hulpmiddelenleveranciers in uw regio. Deze zijn ook via de websites terug te vinden. In het kader van Ontregel de Zorg hopen we hiermee een vereenvoudiging van het proces op een goede manier te ondersteunen.

 
 
 
Contactgegevens
Heeft u vragen over uw overeenkomst? Dan kunt u contact opnemen met onze afdeling contractbeheer. Zij zijn het best bereikbaar via huisartsen@zorgenzekerheid.nl met uw AGB-code in het onderwerp van de e-mail.

Heeft u vragen aan het team Zorginkoop? Dan kunt u contact met ons opnemen via zorginkoop.huisartsen@zorgenzekerheid.nl met uw AGB-code in het onderwerp van de e-mail. Ontvangt u de nieuwsbrief niet rechtstreeks, dan kunt u zich via dit e-mailadres ook inschrijven.

 Zorg en Zekerheid beseft dat ook dit jaar weer een bewogen jaar was, we danken u hartelijk voor uw inzet en zorg. We wensen u allen fijne feestdagen en alle goeds voor 2023.

Met vriendelijke groet van team Zorginkoop Huisartsenzorg,

Erik Kramer
Inge Huernink
Ingrid Lemmens
Iris Heinemann
Marieke Leijder Havenstroom
Gerhard Magis

 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
-- ++
 
Volg ons op sociale media
instagram   facebook   linkedin   twitter
 

Deze e-mail is automatisch verstuurd door Zorg en Zekerheid. U kunt reageren via onderstaande link 'Reageren'.

Zorg en Zekerheid 2024 | Afmelden | Reageren | Privacystatement | Disclaimer | Website