Lees meer over het laatste nieuws rondom huisartsenzorg  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk hier de online versie
 
Mei 2024
Voorwoord

Welke ontwikkelingen spelen er binnen Zorg en Zekerheid op het gebied van de huisartsenzorg? In deze nieuwsbrief leest u meer over:

  • Aanpassingen in NZa regelgeving per 1 januari 2024
  • Verhoging maximale tarieven voor verbruiksartikelen
  • POH-Ouderen coulancebeleid en het GPO
  • Visie huisartsenzorg
  • Handreiking Huisvesting huisartsen en gezondheidscentra
  • Ketenaanpak valpreventie
  • Vervolg behandelwensgesprek
  • Beslisondersteuning Transparant Next
  • Materiele controle (deel 2)
  • Logeerzorg ZHN ter ondersteuning van mantelzorgers van start

Heeft u wijzigingen door te voeren voor het volgende kwartaal? Onderaan de nieuwsbrief vindt u meer informatie over het online mutatieformulier in het Zorginkoopportaal van VECOZO.


 
 
 
Aanpassingen in NZa regelgeving per 1 januari 2024

Kerstavond en oudjaarsavond toegevoegd aan lijst met feestdagen
Kerstavond en oudjaarsavond zijn toegevoegd aan de lijst met feestdagen. Het ANW-uurtarief voor de feestdagen is vanaf 1 januari 2024 geldig op nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, eerste paasdag, tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, eerste pinksterdag, tweede pinksterdag, kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag en oudjaarsavond.

Maximum aantal uren POH-GGZ in segment 1 verhoogd
De regeling voor POH-GGZ in segment 1 is uitgebreid. Het moduletarief is per 1 januari 2024 gebaseerd op 16 uur per week in plaats van de huidige 12 uur per week. Het blijft mogelijk om in het derde segment aanvullende afspraken over POH-GGZ te maken.

Aanpassing beschrijving tarieven buitenlandse patiënten
De speciale consulttarieven voor buitenlandse patiënten (‘tijdelijk in Nederland verblijvende buitenlandse patiënten die niet bij of krachtens de Zorgverzekeringswet verplicht verzekerd zijn’) mochten alleen voor acute en incidentele zorg worden gedeclareerd. Vanaf 1 januari 2024 heeft de NZa deze beperking geschrapt.

Prestatie ‘Onderlinge dienstverlening’ buiten segmenten toegevoegd
Een deel van de huisartsenzorg is niet ondergebracht in één van de drie segmenten van de bekostiging. Het gaat bijvoorbeeld om de meeste verrichtingentarieven, de ANW-tarieven en de tarieven voor keuringen, informatieverstrekking en vaccinaties op eigen verzoek. Hieraan heeft de NZa per 1 januari 2024 de prestatie ‘onderlinge dienstverlening’ met een vrij tarief toegevoegd. Hierdoor wordt formeel geregeld dat huisartsen elkaar onderling kunnen betalen als ze werk voor elkaar verrichten. Een voorbeeld hiervan is dat huisarts A bepaalde verrichtingen niet zelf uitvoert, maar patiënten daarvoor doorstuurt naar huisarts B. Afhankelijk van de onderlinge afspraken, kan huisarts B de verrichtingen zelf declareren bij de zorgverzekeraar of de nota sturen naar huisarts A. In dat laatste geval is er sprake van onderlinge dienstverlening

 
 
 
 
Verhoging maximale tarieven voor verbruiksartikelen 

De afgelopen periode heeft Zorg en Zekerheid de tarieven voor verbruiksartikelen geëvalueerd. Per 1 januari 2024 zijn de tarieven herzien en (aanvullend op de reguliere indexering) verhoogd.

 
 
 
 

POH-Ouderen coulancebeleid en het GPO

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt past Zorg en Zekerheid per 1 april ook voor de POH-ouderen, net als bij de POH-S, een coulance toe. Aangezien de definitieve voorwaarden momenteel worden afgerond, informeren wij u binnenkort verder.

De afgelopen maanden is er, in overleg met de kaderhuisartsen ouderenzorg en de regio-organisaties, input opgehaald over coulantere voorwaarden voor het aanstellen van een POH-ouderen. Momenteel wordt het nieuwe beleid uitgewerkt, waarover we u binnenkort verder informeren. Tot die tijd worden geen individuele coulance aanvragen in behandeling genomen. Vanaf 1 april geldt een coulanceregeling voor de kandidaten die de opleiding "Ouderenzorg in de Eerste Lijn" bij de Caliber Academie (Rijn en Duin) volgen. Vanaf 1 april 2024 kan deze groep aanspraak maken op de POH-Ouderen vergoeding voor deze kandidaten. Volgt uw praktijkondersteuner de opleiding van de Caliber Academie? Wacht dan nog even met het bevestigen van (eventuele andere) mutaties in de vragenlijst tot eind februari. Zodra de definitieve voorwaarden bekend zijn, brengen we u hiervan op de hoogte. Welke andere regionale POH-ouderen opleidingen voor coulance in aanmerking komen hoort u later.

Daarnaast is het Gestructureerd Periodiek Overleg (GPO) op verzoek van de kaderhuisartsen ouderenzorg losgekoppeld van de  contractering van de module praktijkondersteuner ouderen . Het GPO is als prestatie opgenomen in de Bijlage voorwaarden overige S3 prestaties.

Hoe een GPO in de praktijk vorm wordt gegeven is op een heldere manier weergegeven in deze video van Rijn en Duin.

 
 
 
 

Visie huisartsenzorg

Het afgelopen jaar hebben zorgverzekeraars gezamenlijk gewerkt aan hun visie op huisartsenzorg voor de komende jaren. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een publieksversie die binnenkort zal verschijnen op de website van Zorgverzekeraars Nederland. Wij gaan graag met (een afvaardiging van) huisartsen in gesprek wat deze visie betekent voor Zorg en Zekerheid en wat u daarvan kunt merken in de komende jaren. 

 
 
 
 

Handreiking Huisvesting huisartsen en gezondheidscentra

In december publiceerden branchepartijen uit de eerstelijn een gezamenlijke handreiking die gebruikt kan worden door huisartsen(organisaties) bij problemen rondom huisvesting. Ook in de regio van Zorg en Zekerheid zijn wij in gesprek met huisartsen, regio-organisaties, huisartsenverenigingen en gemeenten over geschikte huisvesting voor huisartsen- en eerstelijnszorg. Zie hier de link naar de handreiking: Handreiking voor zoektocht naar geschikte huisvesting huisartsen - Zorgverzekeraars Nederland (zn.nl)
 
 
 
 

Ketenaanpak valpreventie

In dit nieuwsbericht nemen we u mee in de laatste informatie rondom de ketenaanpak valpreventie. Deze informatie is gebaseerd op de stand van zaken op 18 januari 2024 en beschrijft het beleid van Zorg en Zekerheid. Voor ouderen met een hoog valrisico wordt de valrisicobeoordeling uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) vergoed. De valrisicobeoordeling is geduid als medisch generalistische zorg en is daarom toegevoegd als basisprestatie huisartsenzorg. Zorg en Zekerheid is met de drie regio-organisaties in overleg over de meest passende wijze van inkoop, mogelijk loopt deze inkoop via de regio-organisatie.

Over de valpreventieve beweeginterventie bestaat landelijk veel onduidelijkheid. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het Zorginstituut Nederland (ZiNL) gevraagd om een nadere duiding van de valpreventie beweeginterventies. ZiNL komt vóór 1 mei 2024 met een verheldering. Hierdoor is het momenteel onduidelijk of de inkoop van de individuele OTAGO-interventie (op korte termijn en tevens vanuit de Zvw) kan plaatsvinden. Tot die periode is het aan de individuele zorgverzekeraar om te bepalen of vergoeding van een valpreventieve beweeginterventie mogelijk is. Zorg en Zekerheid heeft besloten de individuele OTAGO- interventie wel in te kopen bij fysio- en oefentherapeuten. We beseffen dat de ketenaanpak valpreventie tot de verheldering van ZiNL nog niet optimaal kan worden ingezet. Verderop in dit informatiebericht lichten we dit nader toe. Gezien de snelheid in de ontwikkelingen blijven we in gesprek met de regio-organisaties en gemeenten over deze ketenaanpak. We houden u op de hoogte.

In deze bijlage kunt u aanvullende achtergrondinformatie vinden over de ketenaanpak valpreventie, waarbij we specifiek ingaan op de verschillende onderdelen. We zullen ook inzoomen op het beleid van Zorg en Zekerheid met betrekking tot de beoordeling van valrisico en de valpreventieve beweeginterventie.

 
 
 
 

Vervolg behandelwensgesprek

Zorg en Zekerheid heeft de prestatie 31242 ‘vervolg behandelwensgesprek' in 2024 aangepast. Tot en met 2023 kon dit vervolggesprek pas een jaar na het initiële gesprek gedeclareerd worden. Na feedback van huisartsen heeft Zorg en Zekerheid dit aangepast: ‘Mocht in de loop van de tijd een vervolg behandelwensgesprek nodig zijn door onvoorziene omstandigheden of een verandering in de gezondheid van uw patiënt, dan kunt u de prestatie voor een vervolggesprek declareren.’

 
 
 
 

Beslisondersteuning Transparant Next

Een aantal huisartsenpraktijken maakten in het verleden gebruik van een beslisondersteuner GGZ gemaakt door Transparant Next. Deze was ingebed in de programmatuur van  Vital-Health. Praktijken kregen via de module POH GGZ een vergoeding voor de kosten van deze beslisondersteuner.

In 2023 heeft Philips echter Vital-Health beëindigd. Bij huisartsen die de beslisondersteuning Transparant Next in de POH GGZ module vergoed krijgen, is de opslag voor met ingang van 2024 beëindigd door Zorg en Zekerheid. Mocht u afspraken willen maken met een andere aanbieder van beslisondersteuning zoals Ksyos, dan kunt u dit per Q2 aanvragen.

Consultatie via Transparant Next blijft gewoon bestaan.

 
 
 
 

Materiele controle (deel 2)

In de nieuwsbrief van augustus 2023 vertelden wij u over het lopende onderzoek van onze afdeling Materiële en Kwaliteitscontrole (M&KC) binnen de huisartsenzorg. M&KC controleert of de zorg die bij Zorg en Zekerheid wordt gedeclareerd, daadwerkelijk wordt geleverd en gepast was. Bij de huisartsencontrole hebben zij de rechtmatigheid van reguliere huisartsconsulten onderzocht. De aanleiding voor deze controle is de hoge kosten van huisartsconsulten bij Zorg en Zekerheid ten opzichte van andere zorgverzekeraars, en signalen dat niet bij alle prakijken bekend is dat een lang consult (ook wel ‘dubbel consult’ genoemd) pas gedeclareerd mag worden als het zorginhoudelijk patiëntcontact langer dan 20 minuten heeft geduurd. Er zijn 286 huisartsenpraktijken meegenomen in de analyse. In de nieuwsbrief van augustus werd het proces van materiële controles en de te nemen stappen hierbij toegelicht.

De materiële controle krijgt een vervolg, waarbij de focus verschuift naar de preventie van declareerfouten. Als onderdeel van dit proces ontvangt in de komende periode een deel van de huisartsenpraktijken Spiegelinformatie over de gedeclareerde consulten in 2023 van onze afdeling M&KC. In de Spiegelinformatie kun je als praktijk zien welke kosten van consulten we zouden verwachten op basis van de patiëntenpopulatie, en welke kosten daadwerkelijk zijn gedeclareerd. Deze Spiegelinformatie is voor uw eigen inzicht. Als het verschil tussen gedeclareerde en verwachte kosten groot is, bevelen we aan op zoek te gaan naar verklaringen en/of mogelijke verbeterpunten in het declareerproces. Graag nemen wij u in onze volgende nieuwsbrief mee in de bevindingen uit de materiele controle, de leerpunten, en een aantal best practices die wij hebben mogen opdoen bij deze controle.

Mocht u in de tussentijd vragen hebben over of bepaalde prestaties gedeclareerd mogen worden? Buiten de specifieke eisen over bepaalde prestaties welke in de Bijlagen van uw overeenkomst staan, vindt u algemene declaratievoorwaarden en -voorschriften terug in de Beleidsregel huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Voorbeelden uit de praktijksituatie kunt terugvinden in de LHV-declaratiewijzer, welke begin dit jaar gepubliceerd is op de LHV site.

 
 
 
 

Logeerzorg ZHN ter ondersteuning van mantelzorgers van start

Met ingang van 2024 gaat de regionale pilot ‘Logeerzorg ZHN ter ondersteuning van mantelzorgers’ van start. Door gebruik te maken van logeerzorg kunnen mantelzorgers hun eigen leven beter in balans houden en de zorg voor hun naaste langer volhouden. Vroegtijdige, structurele mantelzorgondersteuning kan overbelasting voorkomen, het langer zelfstandig wonen bevorderen en een beroep op zwaardere zorg uitstellen.

Voor wie is logeerzorg bedoeld?
Logeerzorg ZHN is bedoeld voor thuiswonende ouderen in de regio Zuid-Holland Noord die een intensieve zorgvraag hebben, met specifieke aandacht voor mensen met dementie. Door van logeerzorg gebruik te maken kan de mantelzorger even een pauze nemen en de zorg voor zijn of haar naaste met een gerust hart tijdelijk overdragen. Logeerzorg is mogelijk van drie tot maximaal veertien dagen.

Wat houdt de pilot precies in?
Per februari 2024 starten we met vier bedden op de pilotlocatie Noorderbrink in Alphen aan den Rijn, onderdeel van zorgaanbieder ActiVite. Deze locatie biedt de ideale kans om praktijkervaring op te doen, een realistisch beeld te vormen van de vraag, te leren van de eerste ervaringen en op basis daarvan het concept door te ontwikkelen. Het is de bedoeling om op basis van de uitkomsten gedurende de pilot uiteindelijk ook bedden op andere locaties in de regio beschikbaar te stellen. De pilot duurt in totaal twee jaar.

Wie zijn de initiatiefnemers van de pilot?
Het initiatief voor deze pilot ligt bij de regionale projectgroep Respijtzorg die bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. De Commissie Maatschappij van Holland Rijnland is in november jongstleden akkoord gegaan met deze pilot.

Meer informatie?
Later deze maand volgt meer informatie over deze pilot en de mogelijkheden. Als je nu al vragen hebt en informatie wil over een reservering voor logeerzorg in de Noorderbrink, neem dan contact op met het Expertise bureau: 071 – 516 14 15.

 
 
 
Vragenlijst VECOZO voor Q2 2024

Van 1 februari tot uiterlijk 29 februari 2024 staat de vragenlijst in het VECOZO Zorginkoopportaal weer voor u open om wijzigingen op uw overeenkomst met ingangsdatum 1 april 2024 door te voeren.

Heeft u geen wijzigingen door te geven? Dan hoeft u niets te doen
Hoeft u niets te wijzigen aan uw overeenkomst huisartsenzorg? Dan mag u de oproep om de vragenlijst in te vullen negeren. U hoeft niet naar het VECOZO Zorginkoopportaal te gaan. Ook de automatisch vanuit VECOZO gegenereerde herinneringse-mails mag u dan negeren. Wij kunnen deze helaas niet voor u uitschakelen.

Alle wijzigingen in één keer doorgeven
Heeft u wel wijzigingen door te voeren voor Q2 2024? Vul deze dan allemaal tegelijk in de vragenlijst in. Zodra u de vragenlijst heeft bevestigd, ook al is dit ruim voor de deadline, is het niet meer mogelijk om terug te gaan en een extra wijziging door te geven. U zult dan moeten wachten tot volgend kwartaal.

Harde deadline: 29 februari 2024
De vragenlijst sluit een maand voor ingang van het nieuwe kwartaal. Zodoende heeft onze afdeling contractbeheer voldoende tijd om alle mutaties te verwerken en de nieuwe tarieven door te sturen naar de verre verzekeraars. Dit betekent dat u voor 29 februari 2024 de vragenlijst geheel bevestigd moet hebben in het VECOZO Zorginkoopportaal, willen wij uw mutaties kunnen verwerken voor Q2 2024.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen over uw overeenkomst is onze afdeling contractbeheer bereikbaar op huisartsen@zorgenzekerheid.nl.

 

 
 
 
 
Contactgegevens

Heeft u vragen over uw overeenkomst of over de online vragenlijst voor het tweede kwartaal? Dan kunt u contact opnemen met onze afdeling contractbeheer. Zij zijn het best bereikbaar via huisartsen@zorgenzekerheid.nl met uw AGB-code in het onderwerp van de e-mail.

Heeft u vragen aan het team zorginkoop? Dan kunt u contact met ons opnemen via zorginkoop.huisartsen@zorgenzekerheid.nl met uw AGB-code in het onderwerp van de e-mail. Ontvangt u de nieuwsbrief niet rechtstreeks, dan kunt u zich via dit e-mailadres ook inschrijven.

Met vriendelijke groet van team Zorginkoop Huisartsenzorg,

Erik Kramer
Inge Huernink
Ingrid Lemmens
Zahid Maqbool
Iris Heinemann
Esma Namdar
Gerhard Magis

 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
-- ++
 
Volg ons op sociale media
instagram   facebook   linkedin   twitter
 

Deze e-mail is automatisch verstuurd door Zorg en Zekerheid. U kunt reageren via onderstaande link 'Reageren'.

Zorg en Zekerheid 2024 | Afmelden | Reageren | Privacystatement | Disclaimer | Website