Elk kwartaal informeert Zorg en Zekerheid u over relevante ontwikkelingen in de wijkverpleging in regio ZHN en NHZ.  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk hier de online versie
 
Mei 2024
Nieuwsbrief Wijkverpleging - vierde kwartaal 2023
Graag informeren wij u elk kwartaal over relevante ontwikkelingen in de Wijkverpleging in regio Zuid-Holland Noord en Noord-Holland Zuid. Als u deze nieuwsbrief niet wilt ontvangen kunt u zich onderaan deze e-mail afmelden. Heeft u suggesties of onderwerpen voor onze nieuwsbrief, of wilt u de nieuwsbrief op een ander e-mailadres ontvangen, mail dan naar zorginkoop.wijkverpleging@zorgenzekerheid.nl.
 
 
 
Initiatieven uit de regio’s

In de vorige nieuwsbrief informeerden wij u over het nieuwe aanmeldpunt wijkverpleging in Amstelveen. Als regionale verzekeraar delen wij graag initiatieven uit onze kernregio’s. Daarom besteden wij elke nieuwsbrief aandacht aan een ander initiatief. Dit keer de pilot urgente verwijsvragen door specialisten ouderengeneeskunde (hierna: SO) en GZ-psychologen van Topaz360.

De SO van Topaz360 bieden huisartsen advies en (mede)behandeling bij complexe verwijsvragen met betrekking tot kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers in de thuissituatie. Vooral bij gedragsproblemen kan mediatieve behandeling van een GZ-psycholoog ook uitkomst bieden. De meest voorkomende vraag richting SO is of er sprake is van dementie en welke bijkomende geriatrische problemen er spelen. Er zijn echter nog veel meer redenen om naar de SO te kunnen verwijzen, waaronder valproblematiek, polyfarmacie, palliatieve zorg vraagstukken, andere neurodegeneratieve aandoeningen zoals ziekte van Parkinson. Vanuit het geriatrisch onderzoek aan huis wordt een zorgbehandelplan opgesteld waarmee de zorgvrager, mantelzorger en de huisarts weer verder kunnen. Er wordt tevens nauw samengewerkt met de thuiszorg/casemanager dementie.

De SO van Topaz360 worden steeds vaker ingeschakeld, en ook het aantal urgente en (semi) acute verwijsvragen vanuit de huisarts stijgt. Het gaat dan bijv. om een delier of (dreigende) crisis waarbij ernstig nadeel kan spelen en het de vraag is of thuisblijven haalbaar is. In een pilot creëert Topaz de mogelijkheid van de SO om ook de meer urgente zorgvragen adequaat op te kunnen pakken. Tevens wordt onderzocht wat de omvang is van deze uitdaging en wat het effect is van de inzet van de SO op de vervolgzorg. Zorg en Zekerheid steunt deze ontwikkeling en volgt de pilot met veel interesse. Voor meer informatie over Topaz360 verwijzen wij naar www.topaz360.nl.

 
 
 
 
Voortgang IZA regiobeelden en regioplannen
Vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn er regiobeelden opgesteld, deze geven een beeld bij de specifieke situatie, en uitdagingen, van een regio. En dus ook van de noodzakelijke acties die vervolgens landen in de uit de regiobeelden voortvloeiende regioplannen. In 2023 zijn er van alle regio’s regioplannen gemaakt. Deze plannen zijn een resultaat van een samenwerking tussen zorgaanbieders, gemeenten en de preferente zorgverzekeraar in de regio. De plannen moeten in 2024 verder worden uitgewerkt maar geven al een interessante inkijk in de uitdagingen die voor ons liggen. De regioplannen zijn te vinden op www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/regiobeelden.
 
 
 
Van doelgroepen naar clientprofielen

Het draagkracht/draaglast model is gekozen en de clientprofielen zijn bepaald. In 2024 zullen gecontracteerde aanbieders wijkverpleging starten met het registreren van clientprofielen. Uiterlijk 1 januari 2025 hebben alle cliënten in zorg een clientprofiel. En vanaf dat moment wordt op clientprofielen gedeclareerd.

Clientprofielen kunnen per 5 minuten, per dag, per week, per maand en zelfs per kwartaal worden gedeclareerd. Wij zijn voornemens om in 2025 alleen de prestatiescodes te wijzigen, niet de declaratie eenheid. Dit betekent dat financiering per 5 minuten in de meeste gevallen zal worden voortgezet.

Ook voor ons is de overgang naar clientprofielen wennen. Wij willen graag leren van bevindingen uit het registeren van clientprofielen en roepen dan ook op deze te delen via zorginkoop.wijkverpleging@zorgenzekerheid.nl.

 
 
 
 
Nieuwe prestaties Wet zorg en dwang

In 2024 wordt de vergoeding voor werkzaamheden vanuit de Wet zorg en dwang bij mensen zonder Wlz indicatie uitgebreid. De prestaties voor medische verklaringen, IBS, verblijf en het verschijnen ter zitting worden uitgebreid met prestaties voor stap 1 t/m 5 van het Wzd stappenplan. Dit betreft niet alleen de inzet van een arts maar ook die van de Wzd-functionaris en de niet bij de zorg betrokken deskundige/deskundige van een ander discipline. Voor de inhoud van de zorg wordt aangesloten bij het Wzd stappenplan en de Wet zorg en dwang zelf.

Zorg en Zekerheid contracteert deze zorg niet. Als u deze zorg wilt declareren kunt u een betaalovereenkomst aanvragen via contractbeheer@zorgenzekerheid.nl. Als wij deze aanbieden geldt deze voor onbepaalde tijd voor alle huidige en toekomstige Wzd prestaties.

Voor meer informatie over de prestaties verwijzen wij naar de Beleidsregel Wet zorg en dwang - BR/REG-24140 - Nederlandse Zorgautoriteit (overheid.nl).

 
 
 
Wijzigingen in polisvoorwaarden

Vanaf 1 januari gelden er nieuwe polisvoorwaarden. Wij noemen hier kort de wijzigingen die in het bijzonder interessant zijn voor ouderen.

Valpreventie beweeginterventie (basisverzekering)
In de basisverzekering wordt een vergoeding opgenomen voor valpreventie beweeginterventie. Wanneer uit de valrisicotest blijkt dat sprake is van een hoog valrisico, en uit de valriscobeoordeling blijkt dat er onderliggende of bijkomende somatische of psychische problemen zijn, kan er een indicatie zijn voor een preventieve beweeginterventie op het niveau van een fysiotherapeut en onder begeleiding van een fysio-of oefentherapeut. Voor dit oefenprogramma kunnen verzekerden terecht bij een fysio- of oefentherapeut met een licentie voor het Otago-oefenprogramma.

Hulpmiddelen ter ondersteuning van zelfredzaamheid (aanvullende verzekering)
In onze nieuwsbrief van het derde kwartaal informeerden wij u al. Vanaf 2024 breiden wij de vergoeding uit voor hulpmiddelen ter ondersteuning van zelfredzaamheid. Wij hopen dat wijkverpleegkundigen deze zullen voorschrijven. Op www.zorgenzekerheid.nl/vergoedingenzoeker is te zien welke hulpmiddelen kunnen worden aangeschaft.

Het gaat om een vergoeding van maximaal 75 euro per kalenderjaar bij een ‘AV-Totaal’ of AV-Plus’. De ‘AV-Basis’, ‘AV-Standaard, ‘AV-GeZZin’ en ‘AV-Top’ kennen een vergoeding van 40 euro per kalenderjaar.

 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
-- ++
 
Volg ons op sociale media
instagram   facebook   linkedin   twitter
 

Deze e-mail is automatisch verstuurd door Zorg en Zekerheid. U kunt reageren via onderstaande link 'Reageren'.

Zorg en Zekerheid 2024 | Afmelden | Reageren | Privacystatement | Disclaimer | Website