Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.
 
Logo Zorg en Zekerheid
 
 
 
 
Voorwoord

Welke ontwikkelingen spelen er binnen Zorg en Zekerheid op het gebied van de huisartsenzorg? U leest er alles over in deze nieuwsbrief. Heeft u vragen over een van de onderwerpen? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen via zorginkoop.huisartsen@zorgenzekerheid.nl. Ontvangt u de nieuwsbrief niet rechtstreeks, dan kunt u zich via dit mailadres inschrijven.

Met vriendelijke groet namens team Zorginkoop Huisartsenzorg,

Erik Kramer
Inge Huernink
Ingrid Lemmens
Susanne Brown
Gerhard Magis
Nicole Nieuwenhuis

 

 

Vragenlijst VECOZO voor Q2 2021

Van 1 februari tot uiterlijk 1 maart staat de vragenlijst in het VECOZO Zorginkoopportaal weer voor u open om wijzigingen op uw overeenkomst met ingangsdatum 1 april 2021 door te voeren.

Niets doen indien u geen wijzigingen wenst in uw overeenkomst
Hoeft u niets te wijzigen aan uw overeenkomst huisartsenzorg? Dan mag u de oproep om de vragenlijst in te vullen negeren. U hoeft niet naar het VECOZO Zorginkoopportaal te gaan. Ook de automatisch vanuit VECOZO gegenereerde herinneringse-mails mag u dan negeren. Wij kunnen deze helaas niet voor u uitschakelen.

Alle wijzigingen in één keer doorgeven
Heeft u wel wijzigingen door te voeren voor Q2 2021? Vul deze dan allemaal tegelijk in de vragenlijst in. Zodra u de vragenlijst heeft bevestigd, ook al is dit ruim voor de deadline, is het niet meer mogelijk om terug te gaan en een extra wijziging door te geven. U zult dan moeten wachten tot volgend kwartaal. Door de vragenlijst op 1 februari al voor u open te zetten geven we u ruim de tijd om uw wijzigingen door te geven, maar besef dat u zeker moet zijn dat u al uw wijzigingen heeft ingevuld wanneer u de vragenlijst bevestigt.

Harde deadline: 1 maart
De vragenlijst sluit een maand voor ingang van het nieuwe kwartaal. Zodoende heeft onze afdeling Contractbeheer voldoende tijd om alle mutaties te verwerken en de nieuwe tarieven door te sturen naar de verre verzekeraars. Dit betekent dat u voor 1 maart de vragenlijst geheel bevestigd moet hebben in het VECOZO Zorginkoopportaal, willen wij uw mutaties kunnen verwerken voor Q2 2021.

POH-samenwerking? Mail naar Contractbeheer
Indien u een praktijkondersteuner samen met andere praktijken als samenwerking inzet, betekent een wijziging op de praktijkondersteuner een wijziging voor alle samenwerkende praktijken. Dit vereist veel handwerk van onze afdeling Contractbeheer. Mailt u in dat geval, na bevestiging van de vragenlijst, direct alle relevante gegevens naar huisartsen@zorgenzekerheid.nl.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen over uw overeenkomst is onze afdeling Contractbeheer bereikbaar op huisartsen@zorgenzekerheid.nl.

 

 

Verandering voorkeursbeleid farmacie

Per 1 januari 2021 zijn er enkele wijzigingen aan gebracht aan het voorkeursbeleid geneesmiddelen van Zorg en Zekerheid. Wij hebben vragen ontvangen over de gevolgen hiervan voor het longformularium zoals dat gebruikt wordt in de regio Zuid-Holland Noord. Dit longformularium benoemt zowel generieke als spécialité geneesmiddelen. Na overleg in de regio is er echter consensus dat de generieke geneesmiddelen en het device zoals benoemd in ons voorkeursbeleid gelijkwaardig zijn aan het spécialité. Wij verzoeken u daarom om het generieke substituut voor te schrijven bij het volgen van het longformularium.

Voor meer informatie over het voorkeursbeleid verwijzen wij u naar onze website: https://www.zorgenzekerheid.nl/service-en-contact/vergoedingsinformatie/voorkeursbeleid-geneesmiddelen.htm

 

 

Opbrengsten gesprek met kaderhuisartsen ouderenzorg

Eind 2020 en begin 2021 zijn gesprekken gevoerd met de kaderhuisartsen ouderenzorg en Zorg en Zekerheid, waar naast de inkopers huisartsenzorg ook collega’s van wijkverpleging, het Zorgkantoor (Wlz) en de adviserend geneeskundige aanwezig waren. De gesprekken zijn door alle partijen als zeer prettig ervaren waarbij gesproken over de belangrijke uitdagingen binnen de ouderenzorg. Graag geven we hierbij een eerste terugkoppeling op voor de huisarts belangrijke onderwerpen.

Consultatie SO ook bij laag ELV
Tijdens de gesprekken bleken twee misverstanden te bestaan over de inzet van de Specialist Ouderengeneeskunde (SO), welke wij hier graag rechtzetten:

  • Ook als een cliënt op een ELV laag complex plek is opgenomen kan de huisarts de SO consulteren. De huisarts is dan verantwoordelijk voor de zorg aan de cliënt, maar kan gewoon (zoals in de thuissituatie) de SO inroepen.
  • Daarnaast is het niet nodig om elke 3 maanden een nieuwe verwijzing/verlenging te regelen voor inzet van de SO.

Inzet POH-GCO bij dementerende patiënten
In onze huidige contractvoorwaarden voor de POH-GCO staat dat deze niet ingezet mag worden bij patiënten die dementerend zijn. Dit omdat de groep dementerenden met een complexe zorgvraag in leeftijdscategorie 75 of ouder doorverwezen zouden moeten worden naar de casemanager dementie (CMD) en wij dubbele financiering willen voorkomen. Vanuit de kaderhuisartsen begrijpen we dat de POH-GCO soms in wordt gezet bij (beginnende) dementie, zonder betrokkenheid van een CMD. In overleg is besloten onze contractvoorwaarden te verruimen. Vanaf heden mag de POH-GCO ook zorg verlenen aan dementerenden, mits er geen sprake is van dubbelfinanciering / dubbelloop in inzet tussen POH-GCO en CMD. Het is daarbij belangrijk dat de verantwoordelijkheden goed zijn afgestemd tussen huisartsen en aanbieders van CMD. Wij zullen later dit jaar daadwerkelijk de tekst van onze contractvoorwaarden hierop aanpassen, maar u mag het nu al in uw praktijk toepassen.

Uitbreiding bedden Wlz inclusief behandeling
Bij een aantal Wlz-aanbieders in onze regio verhoogt het Zorgkantoor in 2021 het aantal plekken met behandeling. De Wlz-aanbieders bepalen zelf hoe ze toename in behandeling inrichten: bijvoorbeeld specifieke afdelingen, of verspreid over de organisatie en verschillende locaties. Het kan zodoende gevolgen hebben voor één of meerdere huisartsen. We hebben de aanbieders gevraagd om dit in goed overleg met de huisartsen te doen. Per wanneer de plekken gedurende 2021 omgezet worden van plekken zonder behandeling naar plekken met behandeling, is verschillend per aanbieder.

Wanneer een cliënt verschuift van een bed zonder behandeling naar een bed met behandeling, betekent dit dat de huisarts niet langer de hoofdbehandelaar is. Indien u als huisarts wordt gevraagd door een Wlz-aanbieder om huisartsenzorg te leveren op een plek met behandeling is het belangrijk om hierover goede afspraken te maken met de Wlz-aanbieder, net zo goed als dat u deze afspraken moet maken voor het leveren van huisartsenzorg op een plek zonder behandeling.

 

 

Onplanbare zorg in de nacht in Zuid-Holland Noord

Vanaf 1 januari 2021 werken vijf VVT-organisaties in de regio Zuid-Holland Noord samen voor de acute en onplanbare (nacht) zorg onder de naam ReBOZ. ReBOZ staat voor Regionale Beschikbaarheid Onplanbare Zorg. Deze zorg is voor iedereen die acuut hulp nodig heeft, bijvoorbeeld hulp na een val, katheterproblemen, acute wondzorg of medicatietoediening bij terminale cliënten.

Wanneer iemand acute hulp nodig heeft, alarmeert hij op de gebruikelijke manier. Er komt dan snel hulp. Na het acute moment draagt de ReBOZ-medewerker de zorg indien nodig over aan het bestaande wijkteam.

De vijf VVT-organisaties achter ReBOZ zijn ActiVite, DSV Verzorgd Leven, Libertas, Marente en WIJdezorg. Andere VVT-aanbieders uit de regio Zuid-Holland Noord kunnen deze dienstverlening afnemen van ReBOZ. Door op deze manier samen te werken bij onplanbare zorg, zetten de organisaties medewerkers efficiënter in.

Voor meer informatie: ReBOZ | WIJdezorg

 

 

Nieuws vanuit de Wlz

Regioplannen 2020 verpleegzorg
Van iedere zorgkantoorregio is een regioplan voor 2020 beschikbaar. Hierin worden 13 onderwerpen toegelicht rond de ontwikkelingen in vraag en aanbod van ouderenzorg tussen nu en 2040. Raadpleeg de regioplannen op de website van de Rijksoverheid.

Nieuwe Wlz-wachtstatussen en classificaties
Per 01-01-2021 worden er nieuwe leveringsstatussen en classificaties gebruikt in de Wlz. Meer informatie hierover leest u op de website van het zorgkantoor.

Heeft u vragen over de nieuwe leveringsstatussen en classificaties in de Wlz? U kunt uw vraag mailen naar wachtlijstbeheer2021@zorgenzekerheid.nl.

Verbreding Wlz voor mensen met GGZ per 1-1-2021
Vanaf 1 januari 2021 is de Wlz opengesteld voor mensen met een GGZ-aandoening die levenslang 24-uurs-toezicht of zorg in de nabijheid nodig hebben. De meeste cliënten met een GGZ-woonindicatie van het CIZ stromen van de WMO nu door naar de Wlz. Dat betekent dat de ondersteuning en begeleiding in de Wlz hetzelfde is als in de WMO.

De GGZ-behandeling en de medisch generalistische zorg zal voor deze cliënten veelal uit de Zvw worden gefinancierd (= modulaire levering GGZ wonen). Voor de huisartszorg aan deze groep verandert in principe niets. In mindere mate kan het voorkomen dat het zorgkantoor met de aanbieder van GGZ-woonzorg integrale zorglevering heeft afgesproken; in dat geval wordt alle behandeling ten laste van de Wlz geleverd.

Wet zorg en Dwang (WzD)
De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie). Het regelt in welke situaties onvrijwillige zorg en/of opname aan de orde kan zijn, hoe een besluit tot onvrijwillige zorg genomen wordt en/of wanneer onvrijwillige zorgverlening geëvalueerd moet worden. Meer informatie vindt u op www.dwangindezorg.nl/wzd.

 

 

Houd het AGB-register up-to-date

Graag herinneren wij u eraan om uw gegevens in het AGB-register up-to-date te houden. Het AGB-register is voor ons leidend.
Periodiek halen wij de contactgegevens op uit het AGB-register; het e-mailadres dat u daar opgegeven heeft is voor ons het primaire e-mailadres dat wij gebruiken voor correspondentie aan u.

 
 
 
Suggesties Reageren Afmelden
  Facebook LinkedIn Twitter Youtube

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Zorg en Zekerheid.

U ontvangt deze e-mail omdat u heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Zorg en Zekerheid.

© 2024 Zorg en Zekerheid - Disclaimer - Privacy