Elk kwartaal informeert Zorg en Zekerheid u over relevante ontwikkelingen in de Wijkverpleging in regio ZHN en NHZ.  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk hier de online versie
 
Mei 2024
Nieuwsbrief Wijkverpleging - tweede kwartaal 2023
Geïnspireerd door de nieuwsbrief van ons zorgkantoor zijn wij voornemens om elk kwartaal zorgaanbieders te informeren over relevante ontwikkelingen in de Wijkverpleging in regio Zuid Holland Noord en Noord Holland Zuid. Als u deze nieuwsbrief niet wilt ontvangen kunt u zich onderaan deze e-mail afmelden. Heeft u suggesties of onderwerpen voor onze nieuwsbrief, of wilt u de nieuwsbrief op een ander e-mailadres ontvangen mail dan naar zorginkoop.wijkverpleging@zorgenzekerheid.nl.
 
 
 
Handreiking samen beslissen over digitale zorg
Digitale zorg wordt steeds normaler en steeds belangrijker. Digitale zorg scheelt reisbewegingen en is daarom duurzamer, maar deze nieuwe vorm van zorg is vooral hard nodig om de wijkverpleging toekomstbestendig te krijgen.  In opdracht van WVS, de patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland zijn er twee handreikingen ontwikkeld, voor zorgverleners en cliënten. De handreikingen zijn informatief en geven tips over het voeren van een goed gesprek over digitale zorg. Wij vinden de handreikingen erg nuttig en delen ze daarom graag via deze nieuwsbrief.
 
 
 
 
Samenwerking in Voorschoten

De huisartsen uit Voorschoten stuurden ons een brandbrief omdat het zo lastig was om voldoende wijkverpleging te vinden. Wij zijn daarom met de drie grootste zorgaanbieders in Voorschoten (ActiVite, Marente en Florence) in gesprek gegaan om te onderzoeken of de beperkte capaciteit gezamenlijk beter benut zou kunnen worden. Er is een nieuwe werkwijze ontwikkeld waarbij huisartsen in een specifieke wijk een preferente aanbieder voor wijkverpleging krijgen. Deze aanbieder wordt benaderd, tenzij de verzekerde een specifieke voorkeur voor een andere aanbieder heeft. Als de preferente aanbieder geen capaciteit heeft, deelt de huisarts de zorgvraag in een gezamenlijk portaal waarop alle gecontracteerde aanbieders zich kunnen melden. Het is goed om te zien hoe de samenwerking voor dit project leidt tot betere werkafspraken tussen aanbieders, men kent elkaar en weet elkaar beter te vinden. Daarnaast dragen de afspraken bij aan een herkenbaar team in de wijk en worden reistijden verminderd.

Ook vanuit de IZA gelden verwachten wij mooie projecten ten aanzien van samenwerking in de wijk. Wij zijn benieuwd! Als u wilt doorpraten over dit onderwerp, of zelf plannen heeft voor een gezamenlijke regionale infrastructuur, dan horen wij het graag.

 
 
 
Aanvragen IZA fonds wijkverpleging

De afgelopen periode zijn veel aanbieders druk bezig geweest om de goede ideeën om de zorg te verbeteren om te zetten in aanvragen voor het IZA fonds wijkverpleging. Wij zien nog niet alle plannen omdat de kleinere aanvragen bij een landelijke commissie terecht komen. De aanvragen die wij wel hebben gezien gaan volgens ons zeker bijdragen aan het bereiken van de IZA doelen. Wij vinden het goed om te zien dat veel plannen in onderlinge afstemming tussen aanbieders zijn opgesteld. Dat draagt er zeker aan bij om tot een toekomstbestendige regionale organisatie van zorg te komen. Ook hebben wij het als prettig ervaren dat we bij een deel van de plannen vooraf onze input hebben kunnen leveren. Zo blijven we met elkaar dezelfde kant op werken!

Helaas kunnen we nu nog geen uitsluitsel geven of ook alle plannen worden goedgekeurd. Dat hangt mede af van de regionale en landelijke uitnutting van het fonds. Deze terugkoppeling volgt in de tweede helft van juli.

 
 
 
 
Basis plus contracten

Wij verwachten begin september via Vecozo voorstellen te versturen aan zorgaanbieders met een basiscontract. Voor onze maatwerkaanbieders starten we dan met de inkoopgesprekken. Wij maken aanvullende afspraken met maatwerkaanbieders maar ook met kleinere aanbieders waarbij de zorgkosten aanzienlijk hoger liggen dan gemiddeld (basis plus contracten).  De aanvullende afspraak is doorgaans een doelmatigheidsafspraak voor een gemiddeld aantal uur per jaar per verzekerde. Om te bepalen met welke zorgaanbieders wij aanvullende afspraken willen maken vergelijken wij met de benchmark van Vektis, ook kijken wij naar gelijksoortige aanbieders in dezelfde regio. Als wij voor 2024 een basis plus contract willen aanbieden nemen wij in juli/augustus via e-mail contact op.  Door tijdig het gesprek te voeren over aanvullende afspraken hopen wij de contractering te bespoedigen. 

 
 
 
Wil ik wel Wlz?
In ons inkoopbeleid schrijven wij dat wij van zorgaanbieders verwachten dat zij cliënten stimuleren om op het juiste moment over te gaan naar passende (thuis) zorg vanuit de Wlz. Dit is nodig om voldoende capaciteit te houden in de wijkverpleging, vanuit de Wlz kan namelijk veel breder gebruik gemaakt worden van andere oplossingen, en professionals zoals helpenden. Wij zien dat veel aanbieders stappen hebben gezet in de tijdige overgang naar de Wlz. Toch horen wij dat het soms lastig is, met name door de eigen bijdrage in de Wlz. In 2022 hebben wij een flyer ontwikkeld die wellicht helpt om het gesprek te voeren. Daarnaast vinden wij het mooi om te horen dat er steeds meer intervisie tussen wijkverpleegkundigen plaatsvindt, wij begrijpen dat dit juist in deze situaties erg waardevol is.
 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
-- ++
 
Volg ons op sociale media
instagram   facebook   linkedin   twitter
 

Deze e-mail is automatisch verstuurd door Zorg en Zekerheid. U kunt reageren via onderstaande link 'Reageren'.

Zorg en Zekerheid 2024 | Afmelden | Reageren | Privacystatement | Disclaimer | Website