Elk kwartaal informeert Zorg en Zekerheid u over relevante ontwikkelingen in de wijkverpleging in regio ZHN en NHZ.  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk hier de online versie
 
Mei 2024
Nieuwsbrief Wijkverpleging - derde kwartaal 2023
Graag informeren wij u elk kwartaal over relevante ontwikkelingen in de wijkverpleging in regio Zuid-Holland Noord en Noord-Holland Zuid. Als u deze nieuwsbrief niet wilt ontvangen kunt u zich onderaan deze e-mail afmelden. Heeft u suggesties of onderwerpen voor onze nieuwsbrief, of wilt u de nieuwsbrief op een ander e-mailadres ontvangen, mail dan naar zorginkoop.wijkverpleging@zorgenzekerheid.nl
 
 
 
IZA fonds wijkverpleging

De eerste tranche van het IZA fonds wijkverpleging is gesloten en ingediende plannen zijn beoordeeld. Er zijn landelijk ongeveer 500 plannen ingediend waarmee 50 van de beschikbare 75 miljoen werd aangevraagd. Vanuit de regio’s Zuid-Holland Noord en Noord- Holland Zuid zijn relatief meer plannen ontvangen dan uit andere regio’s. Wij vinden het mooi om te zien dat aanbieders in onze kernregio’s in grote getalen aan de slag willen met IZA projecten. Ook goed om te merken dat hierbij vaak sprake is van gezamenlijke initiatieven met andere aanbieders. Als wij resultaten uit projecten kunnen delen zullen wij dit in komende nieuwsbrieven doen. Wilt u als aanbieder dat wij in onze nieuwsbrief aandacht besteden aan uw project, mail dan naar bovengenoemd e-mailadres.

Tot en met 8 november 2023 is de tweede tranche van het IZA fonds wijkverpleging geopend. Die staat ook open voor aanbieders die ook in de eerste tranche projecten toegekend hebben gekregen. Wij denken hierbij ook graag met u mee.

 
 
 
 
Aan- en uittrekhulpmiddelen

Aan- en uittrekhulpmiddelen zoals de Doff ’n Donner worden vergoed als de client hiermee zelfstandig de kousen kan aantrekken. Verschillende zorgaanbieders hebben aangegeven dat zij deze hupmiddelen ook graag inzetten bij gebruik door medewerkers. Het aantrekken van kousen is fysiek zwaar en in veel gevallen kunnen de kousen sneller met een hulpmiddel worden aangetrokken. Vanaf 2024 vergoed Zorg en Zekerheid deze hulpmiddelen ook bij gebruik door de thuiszorg. Als de kousen hiermee sneller worden aangetrokken dient het zorgplan hierop te worden aangepast.

Het gaat om de volgende aan- en uittrekhulpmiddelen die op reguliere wijze kunnen worden aangevraagd: Doff ’n Donner, Dressbuddy enkel, Dresbuddy aan&uit, Handylegs, Medi Butlet aantrekhulp, Perfect fit (armkous), Steve Easy on, Steve Plus aan en uittrekken, Handyfix.

Wij vinden het fijn dat medewerkers gebruik kunnen maken van deze hulpmiddelen. Maar vragen ook hulp bij het voorkomen van onnodige zorg, want zijn steunkousen in alle gevallen eigenlijk nog wel nodig? Goed om ook af en toe bij deze vraag stil te staan.

 
 
 
Hulpmiddelen ter ondersteuning van zelfredzaamheid

In verschillende aanvullende verzekeringen van Zorg en Zekerheid zit een vergoeding voor ‘hulpmiddelen bij thuisverpleging’. Vanaf 2024 wordt deze vergoeding verhoogd en noemen we dit ‘hulpmiddelen ter ondersteuning van zelfredzaamheid’. Naast de loophulpmiddelen (krukken, looprek) kan de vergoeding ook gebruikt worden voor fractuurpreventieve hulpmiddelen zoals een antislipvloermat of een heupbeschermer. Daarnaast kan deze vergoeding vanaf 2024 gebruikt worden voor verschillende ADL hulpmiddelen, deze sommen we hieronder op.

  • Hulpmiddelen voor het aantrekken van kleding en schoenen (maar niet zijnde aan- en uittrekhulpmiddelen voor therapeutisch elastische kousen).
  • Aangepaste keukenartikelen, bestek en drinksbekers: keukenartikelen zoals openers en fixeerder, drinkbekers zoals de handycup met tuitdeksel.
  • Hulpmiddelen voor medische persoonlijke verzorging: atlantis wasband en washand, easywipe, aangepaste kam en haarborstel (maar niet zijnde badspons en losse haarwasbak), aangepaste nagelhulpmiddelen, aangepaste hulpmiddelen voor voetverzorging, druppelbril, lotion aanbrenghulp, shampoo cap, Swash, teenwasser op verlengde steel), sta-op zitkussen, toiletrolhouder met 1 hand te bedienen, toiletdouche/spoelbril, toiletverhoger en urine spatlap (Derby P Guard).
  • Overige ADL-hulpmiddelen: foam tubbing (handvatverdikking), gripo ball, handwringer, helping hand (grijper), hulpmiddelen voor het hanteren van deursleutel, knoppendraaier, lusschaar, tubeknijper, typehulp met handklem, verhogers (bed- en stoelverhogers), zithulp (losse lendesteunkussen, lumbaalkussen, wigvormig kussen en draaischijfkussen).

Verpleegkundigen kunnen goed inschatten welke hulpmiddelen passend zijn. Wij zouden daarom graag zien dat zij hierin een rol spelen door de inzet van hulpmiddelen te stimuleren door deze voor te schrijven. De verzekerde schaft het hulpmiddel zelf aan en stuurt de nota met een declaratieformulier en verwijzing naar Zorg en Zekerheid om de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering (AV) te ontvangen. Meer informatie volgt binnenkort op onze website.

Het gaat om een vergoeding van maximaal 75 euro per kalenderjaar voor clienten met een ‘AV-Totaal’ of AV-Plus’. De ‘AV-Basis’, ‘AV-Standaard, ‘AV-GeZZin’ en ‘AV-Top kennen een vergoeding van 40 euro per kalenderjaar.

 
 
 
 
Eén centrale ingang wijkverpleging Amstelveen

Steeds meer mensen hebben wijkzorg nodig en die zorg wordt steeds complexer. Het aantal mensen dat wijkzorg biedt, stijgt echter niet. Mede daarom werken Brentano, Amstelring, Zonnehuisgroep Amstelland al jaren met elkaar samen. Deze samenwerking krijgt nu verder vorm in één centrale ingang wijkzorg die op 2 oktober van start gaat.

Alle aanvragen komen binnen op één punt en worden in vier gebieden verdeeld. Elke dag bespreken de wijkteams voor alle vier gebieden de nieuwe aanvragen. De wijkteams bestaan uit personeel van Brentano, Amstelring en Zonnehuisgroep Amstelland. Daarna onderzoekt een wijkverpleegkundige samen met de patiënt wat hij of zij nog zelf kan doen. Daarna vindt terugkoppeling plaats naar de verwijzer en naar de patiënt. Zo weet iedereen wat de wijkzorg straks wel en niet doet.

De kracht van de regio Amstelland is de onderlinge samenwerking in de zorg. Door dit initiatief van één ingang blijft wijkzorg beschikbaar voor mensen die dat echt nodig hebben. Als zorgverzekeraar zijn wij heel blij met deze ontwikkeling en hebben daarom een (financiële) bijdrage geleverd aan dit initiatief.

 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
-- ++
 
Volg ons op sociale media
instagram   facebook   linkedin   twitter
 

Deze e-mail is automatisch verstuurd door Zorg en Zekerheid. U kunt reageren via onderstaande link 'Reageren'.

Zorg en Zekerheid 2024 | Afmelden | Reageren | Privacystatement | Disclaimer | Website