Lees meer over o.a. Formulariumgericht voorschrijven en het NVVC onderzoek.   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk hier de online versie
 
Mei 2024
Voorwoord

Welke ontwikkelingen spelen er binnen Zorg en Zekerheid op het gebied van de huisartsenzorg? In deze nieuwsbrief leest u meer over:

  • Formulariumgericht Voorschrijven
  • Onderzoek NVVC
  • Geneesmiddelentekort
  • Huisartsentekort

Heeft u wijzigingen door te voeren voor het volgende kwartaal? Onderaan de nieuwsbrief vindt u meer informatie over het online mutatieformulier in het Zorginkoopportaal van Vecozo.

 

 
 
 
Formulariumgericht Voorschrijven

In 2022 is er landelijk afgesproken om te stoppen met het Formulariumgericht voorschrijven. Ondanks dat het Formulariumgericht Voorschrijven veel heeft opgeleverd, is de conclusie dat de resultaten achterblijven in de vooraf gestelde verwachtingen. Het blijkt lastig om binnen de mogelijkheden die er zijn indicatoren te ontwikkelen die specifiek genoeg zijn om handvatten te bieden voor de huisartsen om te verbeteren, en daarnaast genoeg verbeterpotentieel laten zien en praktijkvariatie. Daarom is besloten dat het meten en belonen in de huidige vorm niet wordt voortgezet na 2022. U heeft dit kunnen lezen in eerdere nieuwsbrieven en in het inkoopbeleid 2023. We brengen het graag nogmaals onder de aandacht, nu de prestatiebeloning 2022 in mei voor de laatste keer is uitgekeerd.

 
 
 
 
Onderzoek NVVC naar project Pijn op de Borst

In Gezonde Zorg, Gezonde Regio (GZGR) wordt steeds meer beslisondersteuning ontwikkeld met én voor huisarts en apotheker. Eén van de interventies is ondersteuning bij het verwijzen van een patiënt met stabiele Angina Pectoris (pijn op de borst). De aanleiding voor deze beslisregel was de constatering dat er sprake was van veel niet-medisch noodzakelijke verwijzingen naar de cardioloog bij stabiele pijn op de borst. Landelijk blijkt dat ongeveer 80% van verwijzingen niet nodig zijn. Ook het Zorginstituut Nederland concludeerde dit. Het aantal patiënten is erg hoog en huisartsen verwijzen (te) vaak door naar het ziekenhuis. De beslisregel is onderzocht door onder andere de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) en het National EHealth Living Lab (NELL). Dit zowel binnen als buiten GZGR.

De doelstellingen in het onderzoek van de NVVC bij het meten van de interventie waren:

  • Daling (25%) van het aantal niet medisch noodzakelijke verwijzingen naar de cardioloog
  • (Relatieve) daling van de zorgkosten.
  • Patiëntervaringen op minimaal hetzelfde niveau.
  • Verbetering van de onderlinge afstemming tussen zorgverleners

De conclusie van de onderzoekers was dat ondanks de inspanningen die gedaan zijn tijdens de proefimplementatie om deze interventies te implementeren, blijkt het percentage verwijzingen naar de cardioloog niet afgenomen te zijn. De enige uitzondering waren de praktijken die gebruik maken van beslisondersteuning in het HIS, in combinatie met de inzet van implementatiemedewerkers ‘op de werkvloer’. Kortom binnen de GZGR participanten. Hier is wel een significante afname (25%) van het aantal verwijzingen te zien.

Zie voor het volledige onderzoek: Zorgproces Pijn op de borst

Gezonde Zorg, Gezonde Regio is een initiatief van diverse zorgaanbieders, kennisinstituten, techpartners en Zorg en Zekerheid. We kijken hoe we goede resultaten uit dit initiatief ook in andere regio’s kunnen inzetten.

 

 
 
 
Toelichting geneesmiddelentekort

De laatste tijd is er veel (media)aandacht voor geneesmiddelentekorten. Het probleem van geneesmiddelentekorten is niet nieuw. Het speelt al jaren, maar door de huidige geopolitieke ontwikkelingen en de coronapandemie is het publieke bewustzijn vergroot voor mogelijke kwetsbaarheden in de productie en in de toeleveringsketen van - grondstoffen van - geneesmiddelen. De geneesmiddelentekorten beperken zich niet alleen tot Nederland, maar worden ook ervaren in andere Europese landen en op mondiaal niveau. Geneesmiddelenproducenten over de gehele wereld betrekken de grondstoffen die voornamelijk uit landen als India en China komen. In Nederland leveren alle stakeholders een bijdrage aan het voorkomen van de geneesmiddelentekorten. Zo worden bijvoorbeeld onder regie van VWS afspraken gemaakt over het versterken van de leveringszekerheid van geneesmiddelen door het aanhouden van een veiligheidsvoorraad van enkele maanden (de ‘ijzeren voorraad’).

De zorgverzekeraar is verantwoordelijkheid voor kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg. Vanuit dit oogpunt voert Zorg en Zekerheid een voorkeursbeleid op geneesmiddelen. In de media wordt het voorkeursbeleid veelvuldig aangewezen als de veroorzaker van de geneesmiddelentekorten in Nederland. Door het lage prijspeil zou Nederland als afzetmarkt niet meer interessant zijn voor leveranciers. Daarbij zou Nederland te veel afhankelijk zijn geworden van geneesmiddelenproducten buiten Europa. Van de voorkeursmiddelen worden meer dan 50% van de geneesmiddelen binnen Europa geproduceerd. Uit Vektis onderzoek blijkt ook dat het overgrote deel van de tekorten niet herleidbaar is tot het beleid van de zorgverzekeraar. Bovendien is 99% van de geneesmiddelentekorten van korte duur en is er vaak een ander merk of therapeutisch alternatief beschikbaar. Leveranciers van geneesmiddelen ervaren het voorkeursbeleid positief omdat dit middels meerjarige afspraken bijdraagt aan rust op de markt. Hetgeen de continuïteit en leveringszekerheid van geneesmiddelen vergroot. Zorg en Zekerheid geeft het financieel voordeel van het voorkeursbeleid via de zorgpremie terug aan de verzekerden. Daarbij betalen de verzekerden over de aangewezen voorkeursmiddelen geen eigen risico. Wij vinden het vervelend dat een tijdelijk niet verkrijgbaar geneesmiddel soms tot onrust kan leiden bij verzekerden en een extra inspanning vraagt van voorschrijvers en in de apotheken.

 
 
 
 
Zorgbemiddeling bij huisartsenzorg

Verzekerden van Zorg en Zekerheid, maar ook andere zorgverzekeraars benaderen ons met verzoeken tot inschrijven bij een huisartsenpraktijk. Door onder andere personele tekorten in de huisartsenpraktijken is het aannemen van nieuwe patiënten niet altijd mogelijk. Tegelijkertijd wil de NZA beter inzicht in de vraag naar huisartsenzorg en vraagt daarom van zorgverzekeraars een meer nadrukkelijke rol bij het actief bemiddelen in huisartsenzorg. Ook als u maar enkele plekken voor nieuwe patiënten heeft kunnen wij helpen. Wij kunnen verzekerden die nog geen vaste huisartsenpraktijk hebben gericht verwijzen naar u. Daarmee voorkomt u mogelijk ook een grote toestroom van telefoontjes en e-mails met verzoeken tot inschrijving wanneer u dit kenbaar maakt via de eigen website.

Heeft u ruimte voor nieuwe patiënten? Laat dit ons weten! Zodat wij wachtenden en praktijken kunnen samenbrengen.

Mail naar zorgadvies@zorgenzekerheid.nl

 
 
 
Beperking administratieve lasten

In 2018 is [Ont]Regel de Zorg gestart door het ministerie van VWS. Met als bedoeling de bij huisartsen ingezette beweging te verbreden naar de gehele zorg. In onze nieuwsbrieven besteden we aandacht aan voorbeelden hoe wij samen met huisartsen proberen om administratieve lasten te beperken. Deze keer een link naar het programma [Ont}Regel de Zorg. Vanuit schrap- en verbetersessies zijn actiepunten benoemd om de regeldruk bij huisartsen verder aan te pakken, zoals:  

  • Formulieren voor het vergoeden van zorg aan onverzekerden vereenvoudigd 
  • NHG-praktijkaccreditering vereenvoudigd naar 1 keer per 3 jaar 
  • Geen verklaringen voor verantwoorden vergoedingen uit aanvullend pakket 
  • Geen uitvoeringsverzoeken voor risicovolle handelingen 

Welke administratie en regels zijn niet meer nodig in de huisartsenzorg? Bekijk de infographic [Ont]regeld in de huisartsenzorg. Of lees verder op [Ont]Regel de Zorg – onderdeel huisartsen.

 
 
 
Contactgegevens

Heeft u vragen over uw overeenkomst of over de online vragenlijst voor het tweede kwartaal? Dan kunt u contact opnemen met onze afdeling contractbeheer. Zij zijn het best bereikbaar via huisartsen@zorgenzekerheid.nl met uw AGB-code in het onderwerp van de e-mail.

Heeft u vragen aan het team zorginkoop? Dan kunt u contact met ons opnemen via zorginkoop.huisartsen@zorgenzekerheid.nl met uw AGB-code in het onderwerp van de e-mail. Ontvangt u de nieuwsbrief niet rechtstreeks, dan kunt u zich via dit e-mailadres ook inschrijven.

Vanaf 25 april is Zahid Maqbool in ons team gekomen als Inkoper Huisartsenzorg en Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Met vriendelijke groet van team Zorginkoop Huisartsenzorg,

Erik Kramer
Inge Huernink
Ingrid Lemmens
Zahid Maqbool
Iris Heinemann
Bente Faassen
Gerhard Magis

 

 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
-- ++
 
Volg ons op sociale media
instagram   facebook   linkedin   twitter