Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.
 
Logo Zorg en Zekerheid
 
 
 
 
Voorwoord

In deze nieuwsbrief brengen wij u graag op de hoogte van de komende contracteerronde. Zorg en Zekerheid biedt u met ingang van de komende contractperiode digitaal de overeenkomst Huisartsenzorg 2020-2022 aan. Begin oktober ontvangt u via het digitale zorginkoopportaal van Vecozo uw uitvraagmodule voor de overeenkomst Huisartsenzorg 2020-2022.

Heeft u vragen over een van de onderwerpen? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen via telefoonnummer  (071) 5 825 880 of zorginkoop.huisartsen@zorgenzekerheid.nl. Ontvangt u de nieuwsbrief niet rechtstreeks? Dan kunt u zich via dit mailadres inschrijven.

Met vriendelijke groet namens team Zorginkoop Huisartsenzorg,

Erik Kramer
Inge Huernink
Ingrid Lemmens
Susanne Brown
Gerhard Magis

 

 

Bijeenkomsten nieuwe overeenkomst huisartsenzorg

Ook in 2019 willen wij u in een bijeenkomst informeren over de inhoud van het Huisartsencontract voor de komende jaren (2020-2022). Ditmaal geven we daarnaast een inleiding in het digitaal contracteren. Tijdens de bijeenkomst staan we stil bij de veranderingen in de overeenkomst en de manier waarop wij invulling geven aan de afspraken in het Hoofdlijnen Akkoord.

Wij nodigen u van harte uit voor onze huisartsenbijeenkomst op:

•           Dinsdag 1 oktober bij Zorg en Zekerheid, Haagse Schouwweg 12, Leiden. 
•           Maandag 7 oktober bij Zorg en Zekerheid, Haagse Schouwweg 12, Leiden.
•           Donderdag 10 oktober in De Kegel, Bovenkerkerweg 81, Amstelveen.

U bent vanaf 17:30 uur welkom voor een broodje. De bijeenkomst start om 18:00 uur en zal tot ongeveer 20:00 uur duren.

Wilt u een bijeenkomst bijwonen? Dan kunt u zich aanmelden via een e-mail aan secretariaat.cure@zorgenzekerheid.nl.

Graag tot ziens op een van de avonden!

 

Opbouw nieuwe overeenkomst Huisartsenzorg 2020-2022

Onze nieuwe overeenkomst is modulair opgebouwd en bestaat uit een basisovereenkomst Huisartsenzorg 2020-2022 met indien van toepassing extra modules op deze overeenkomst. De modules bevatten prestaties met tarieven die situatieafhankelijk zijn.

De basisovereenkomst omvat de volgende tarieven:

•           Inschrijftarieven;
•           Consulten;
•           Overige S1-verrichtingen;
•           Eerstelijnsverblijf en intensieve zorg;
•           Verbruiksmaterialen;
•           Kostenvergoedingen;
•           Recht op deelname resultaatsbeloningen indien u na afloop van het kalenderjaar de juiste bewijsstukken aanlevert.

Een vragenlijst zal uitwijzen of u in aanmerking komt voor extra modules. De mogelijke modules op uw overeenkomst betreffen:

•           SCEN;
•           Verloskundige Zorg;
•           Service & Bereikbaarheid;
•           POH-S;
•           POH-GCO;
•           POH-GGZ;
•           M&I verrichtingen;
•           Stoppen Met Roken;
•           Overige S3 prestaties.

Onder overige S3-prestaties vallen ook de tarieven voor regionale projecten zoals wondzorg, hartfalen, het behandelwensgesprek, atriumfibrilleren en enkele andere specifieke afspraken. Indien de S3-prestaties zoals vermeld in uw overeenkomst in uw ogen onjuist zijn, kunt u contact opnemen met huisartsen@zorgenzekerheid.nl.

 

Vecozo Zorginkoopportaal

Zorg en Zekerheid biedt u de overeenkomst Huisartsenzorg 2020-2022 digitaal aan . Dat betekent concreet dat we gebruikmaken van het Vecozo Zorginkoopportaal. Het streven is om u begin oktober een uitnodiging te sturen om de vragenlijst in het Vecozo Zorginkoopportaal in te vullen. Hierbij zijn wij echter afhankelijk van de planning van Vecozo.

Door het volledig invullen van de vragenlijst komt u in aanmerking voor de overeenkomst Huisartsenzorg 2020-2022 van Zorg en Zekerheid. Wilt u bij het invullen van de vragenlijst uitgaan van de situatie per 1 januari 2020? Uw antwoorden leiden tot de tarieven die voor u gelden vanaf Q1 2020. Uiteraard hebben wij de tarieven 2020 geïndexeerd ten opzichte van vorig jaar. Voor 2021 en 2022 zal Zorg en Zekerheid uw tarieven opnieuw indexeren conform landelijke afspraken.

Na het sluiten van de overeenkomst is het niet meer mogelijk nieuwe mutaties voor Q1 aan te vragen. Gedurende het eerste kwartaal van 2020 kunt u een mutatievragenlijst invullen in het Vecozo Zorginkoopportaal voor mutaties per Q2 2020. Uiteraard wordt deze mogelijkheid ook de kwartalen erna geboden.

Na beantwoording van de vragen in de uitvraagmodule, ontvangt u een overeenkomst ter ondertekening in de contracteermodule. U ontvangt een melding per e-mail vanuit Vecozo zodra deze voor u gereed staat. Voor sommige modules op de overeenkomst, zoals bijvoorbeeld de praktijkondersteuners, kan het zijn dat onze afdeling Contractbeheer handmatig werk moet verrichten om deze aan uw overeenkomst toe te voegen. Deze contractmodules komen dan op een later moment dan de rest van uw overeenkomst en moeten separaat worden ondertekend. Om onze afdeling Contractbeheer hiertoe de tijd te geven, verzoeken wij u om zo spoedig mogelijk, liefst binnen vier weken na ontvangst de vragenlijst te doorlopen. De uiterste datum om de overeenkomst te tekenen is zes weken na ontvangst van de initiële vragenlijst.

Praktijkmanagement en de GeZZondcheck zijn separate overeenkomsten die op dit moment nog niet digitaal via het Vecozo Zorginkoopportaal worden aangeboden. Dit geldt ook voor de overeenkomsten Wijkmanagement en Regiomanagement. Deze overeenkomsten bieden wij op de oude wijze, dus schriftelijk, aan u of uw samenwerkingsverband  aan.

 

Aanvragen certificaat en authorisatie Zorginkoopportaal

Om gebruik te maken van het Zorginkoopportaal en zodoende een overeenkomst te kunnen ontvangen, dient uw praktijk over de juiste autorisaties te beschikken. Als dit nog niet het geval is, vragen wij u om dit zo snel mogelijk te regelen.

Allereerst dient uw organisatie aangesloten te zijn bij Vecozo. Daarnaast dient u toegang te hebben tot de Uitvraag- en Contracteermodule van het Zorginkoopportaal. Hierdoor kan uw tekenbevoegde gebruiker het contract van Zorg en Zekerheid inzien en beoordelen.

Voor toegang tot de modules van het Zorginkoopportaal is een geldig persoonlijk certificaat nodig dat voorzien is van de juiste autorisaties. Controleer of de tekenbevoegde gebruiker(s) van uw organisatie hierover beschikt. Is dit niet het geval? Vraag dan meteen het certificaat en/of de autorisaties aan:

•             Log (de contactpersoon voor Vecozo) in op de website van Vecozo.
•             Ga naar https://www.vecozo.nl/aanvragen-en-wijzigen/ en selecteer ‘Aanvragen en wijzigen voor zorgaanbieders’ en vul het online formulier Zorginkoopportaal in.
•             Vraag autorisaties aan voor de Uitvraag- en Contracteermodule.   

Controleer in het AGB-register bij de AGB-code(s) of de gegevens nog actueel zijn. Is dat niet zo? Geef dan de juiste gegevens door. Dit is belangrijk omdat deze gegevens bij het opmaken van het contract gebruikt worden.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Support en Administratie van Vecozo: https://www.vecozo.nl/over-ons/contact.

 

E-mailadres

Wilt u erop letten dat het juiste e-mailadres voor uw praktijk bekend is? Zowel het adres wat u invoert in onze vragenlijst in het Vecozo Zorginkoopportaal als in het Vektis AGB-register. Dit zijn de enige mailadressen waarop u vanaf 2020 correspondentie vanuit Zorg en Zekerheid ontvangt.

 

Nieuwe berekening POH-S

Zorg en Zekerheid investeert in de komende jaren fors in de POH-S. Dit is om ruimte te maken voor taakdifferentiatie en hiermee meer tijd voor de patiënt te creëren. Hiertoe hebben wij de berekening van de POH-S module aangepast. We hopen hiermee een eerlijker aantal uur POH-S toe te kennen. Naast de nieuwe urenberekening indexeert Zorg en Zekerheid het POH-S tarief (evenals het POH-GCO tarief) ruimer dan de NZa-indexatie.

Het tarief is opgebouwd uit drie onderdelen:

a)     ureninzet op basis van het aantal ingeschreven patiënten in de praktijk voor algemene POH-S taken zoals coördinatie van de zorg, sociale gezondheidszorg, administratieve werkzaamheden en (bij)scholing. De huisarts kan deze basisvergoeding naar eigen inzicht inzetten → maximaal 0,07 uur per jaar per ingeschreven patiënt

b)     ureninzet op basis van het aantal patiënten die langdurige, programmatische zorg ontvangen van de POH-S volgens regionaal protocol, met de huisarts als hoofdbehandelaar;

c)     opslag op de ureninzet genoemd in b, die is bedoeld voor de extra tijd die nodig is om optimale zorg te realiseren voor patiënten met een chronische aandoening die niet direct gerelateerd is aan deze ziekte → ophoging van b met 15%

De berekening van het maximaal aantal uur inzet per patiënt bij b) is als volgt:

Chronische patiëntengroep

Gemiddelde tijdinzet POH-S in minuten per jaar

DM2

90 min (1,5 uur)

HVZ

60 min (1 uur)

VVR

60 min (1 uur)

COPD

60 min (1 uur)

Astma

50 min (0,83 uur)

Rekenvoorbeeld

Voor een normpraktijk (2095 patiënten) met een groep chronische patiënten die aan de landelijke prevalentiecijfers voldoen, komt dit uit op maximaal 14,55 uur inzet POH-S. Daar bovenop komt de financiële verhoging door de ophoging van het POH-S uurtarief.

In de huidige situatie krijgt deze praktijk 12,93 uur inzet. Op basis van landelijke prevalentiecijfers is dit een ophoging van gemiddeld 13%. Op basis van de prevalentiecijfers in het werkgebied van Zorg en Zekerheid betekent dit een ophoging van bijna 20%.

Op basis van de aangeleverde informatie van praktijken zien wij behalve een stijging in de vergoeding voor het grootste deel van deze praktijken een herverdeling op basis van de chronische patiënten. De praktijken die erop achteruit gaan, zijn voornamelijk praktijken met lage prevalentiecijfers en in een enkel geval een praktijk met een oude maatwerkberekening. Deze praktijken worden in 2020 nog een jaar gecompenseerd via een extra tarief. Hiermee wordt het verschil tussen het oude tarief 2019 en het nieuw berekende tarief 2020 opgevangen.

 

FGV als nieuwe farmaceutische resultaatsbeloning

Zoals al meermalen gecommuniceerd, konden in 2018 en 2019 voor het laatst de farmaceutische resultaatsbeloningen Doelmatig Voorschrijven en GKF gedeclareerd worden door huisartsen. Het programma GKF is geheel gestopt omdat deze module al lange tijd niet de verwachtte besparing oplevert. Voor apothekers is de GKF module gestopt per 01-01-2019.

In 2020 vervangen wij het voormalige Doelmatig Voorschrijven door Formulariumgericht Voorschrijven (FGV). Het doel van de prestatie Formulariumgericht Voorschrijven (FGV) is het stimuleren van doelmatige farmacotherapie. De prestatie beloont de huisarts voor het voorschrijven van medicijnen op basis van de NHG-standaarden aan de hand van één indicator welke wordt berekend door het Nivel:

 Aantal eerste voorschriften van een medicijn (op ATC-code niveau) binnen het formularium
Totaal aantal eerste voorschriften

De prestatie wordt toegekend indien er een score van minimaal 80% wordt gehaald op deze indicator. Bij een lagere score komt u niet in aanmerking voor een vergoeding.

Er wordt gemeten op basis van de voorschrijfgegevens in het HIS over het kalenderjaar 2020. De voorschrijfgegevens worden vergeleken met de inhoud van het formularium dat een huisarts gebruikt. Er wordt gekeken naar de verhouding van de eerste voorschriften van geneesmiddelen die in het formularium zijn opgenomen ten opzichte van alle eerste voorschriften van de huisarts. Een eerste voorschrift is een voorschrift dat binnen uw praktijk is aangemaakt, en waarvan de ATC-code niet in de 12 maanden daarvoor binnen uw praktijk is voorgeschreven bij de desbetreffende patiënt. Alleen voorschriften met een ATC-code (werkzame stof) worden in de analyses betrokken. Hierbij wordt gekeken naar de volledige ATC-code. De huisarts gebruikt het Health Base formularium indien er gebruik wordt gemaakt van het Medicom HIS. Bij alle andere HIS’sen gebruikt de huisarts het NHG formularium (Prescriptor).

Om in aanmerking te komen voor de prestatie FGV 2020 moeten de voorschrijfgegevens over het gehele jaar 2020 uit uw HIS beschikbaar zijn. U dient in uw eigen HIS ervoor zorg te dragen dat u toestemming geeft voor het doorsturen van uw gegevens aan het Nivel. Indien u gebruikmaakt van het EVS Prescriptor heeft u een licentie voor de module RxConform nodig.

Meer informatie over de meting treft u ook op https://www.lhv.nl/uw-beroep/medicatieveiligheid/formulariumgericht-voorschrijven.

Nota bene: de farmaceutische resultaatsbeloning betreft een eenjarig onderdeel van uw overeenkomst.

 

Kwartaalmutaties

Wilt u wijzigingen doorgeven? De eerstvolgende mogelijkheid is in het eerste kwartaal van 2020. U kunt te zijner tijd via het Vecozo Zorginkoopportaal een mutatievragenlijst invullen voor mutaties met als ingangsdatum Q2 2020.

 

Contactgegevens afdeling Contractbeheer

Onze afdeling Contractbeheer is inmiddels weer volledig gehuisvest in Leiden. U kunt onze afdeling Contractbeheer bereiken op de volgende wijze:

E-mail:            huisartsen@zorgenzekerheid.nl

Telefoon:         071 – 5 825 656

 
 
 
Suggesties Reageren Afmelden
  Facebook LinkedIn Twitter Youtube

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Zorg en Zekerheid.

U ontvangt deze e-mail omdat u heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Zorg en Zekerheid.

© 2024 Zorg en Zekerheid - Disclaimer - Privacy